Tijdens Lezen Centraal, het jaarlijkse congres van Stichting Lezen, is Jan Paul Schutten geïnstalleerd als de nieuwe Kinderboekenambassadeur van Nederland. Schutten volgt Jacques Vriens op die in 2013 als eerste deze functie vervulde; Schutten blijft kinderboekenambassadeur tot 2017.
Bij zijn installatie ontving Schutten de ambassadeursketting uit handen van Vriens, die hem toesprak met de woorden: ‘Ga heen en bevorder het lezen!’ Schutten onderstreepte nog eens dat Vriens zijn taak met verve en met succes heeft vervuld. ‘En zijn boodschap zal ik herhalen, in mijn eigen woorden. Mijn achtergrond ligt in de communicatie. Ik zal het dan ook meer over die boeg gaan gooien. Boeken en lezen hebben nog vaak een imagoprobleem.’ Schutten wil ook leesbevorderaars, auteurs, uitgevers, illustratoren en anderen die een goed idee hebben, oproepen via sociale media dat idee met hem te delen. ‘Misschien kan ik als ambassadeur samen met hen iets voor elkaar krijgen.’ Verder wil Schutten zich ook inzetten voor het informatieve boek. Dat kan immers een uitstekend middel zijn om niet-lezers te veranderen in lezers. Schutten: ‘Om te weten hoe een boek afloopt moet je het uitlezen. Voor wie lees- of aandachtsproblemen heeft is dat veel gevraagd. In informatieve boeken, of die nu over paarden, Ajax of Vroeg-Etruskisch aardewerk gaan, worden lezers in elke alinea beloond. Dat leest voor die kinderen veel prettiger. En zo zullen ze uiteindelijk misschien ook prachtige romans gaan lezen.’
Jan Paul Schutten
Jan Paul Schutten debuteerde in 2003 als kinderboekenschrijver met Ruik eens wat ik zeg, een non-fictieboek over de taal van planten en dieren. In 2008 kreeg hij voor Kinderen van Amsterdam zijn eerste Gouden Griffel, in 2009 schreef hij het Kinderboekenweekgeschenk De wraak van het spruitje. In 2014 ontving hij opnieuw een Gouden Griffel, dit keer voor Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel. Voor dit laatste boek ontving hij bovendien de Nienke van Hichtum-prijs.
Kinderboekenambassadeur
De functie van Kinderboekenambassadeur is geïnspireerd op het Britse Children’s Laureate. De Kinderboekenambassadeur geeft de promotie van kinder- en jeugdboeken een herkenbaar gezicht en draagt de boodschap uit dat (voor)lezen een verschil kan maken in het leven van jonge mensen. Het kinder- en jeugdboek in het algemeen staat daarbij centraal en niet in de eerste plaats het werk van de Kinderboekenambassadeur zelf. De Kinderboekenambassadeur bereikt door publicaties, workshops, lezingen en andere activiteiten een breed publiek waaronder leerkrachten, ouders en kinderen, maar ook politici en aankomend auteurs. De Kinderboeken-ambassadeur wordt aangesteld voor de duur van twee jaar. De Kinderboekenambassadeur is een initiatief van Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds, en wordt in samenwerking met Stichting SSS en Stichting CPNB georganiseerd.
Bron: Stichting Lezen