Nationale Voorleesdagen

In januari gaan de Nationale Voorleesdagen weer van start! Op deze pagina kun je de laatste nieuwtjes lezen en zodra de activiteiten die Lezen Oké! jaarlijks organiseert bekend zijn, kun je die hier vinden.

Neem meer informatie ook eens een kijkje op de website van de Nationale Voorleesdagen.

Veel plezier met (voor)lezen!

 

Over de Nationale Voorleesdagen

Doelstelling van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De doelgroep zijn ouders van kinderen tussen ½ en 6 jaar. Het ‘kernkind’ is het kind van 3 jaar oud, dat een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf bezoekt. Ook groep 1 en 2 van de basisschool zijn van harte uitgenodigd om mee te doen.

De Nationale
Voorleesdagen 2019
vinden plaats van
23 januari t/m
2 februari 2019

Prentenboek van het Jaar 2019

Een huis voor Harry

“Een huis voor Harry” van Leo Timmers is verkozen als Prentenboek van het Jaar 2019.

Harry gaat liever niet naar buiten, binnen is het veiliger. Tot Vera hem vraagt om tikkertje te spelen. Dat wil hij wel. Maar hij raakt haar kwijt. Hij weet niet meer waar hij is. Hoe vindt hij de weg terug naar huis?
Leo Timmers bedacht voor zijn nieuwste prentenboek een uiterst aaibaar hoofdpersonage: de dikke kater Harry met het kleine hartje, die op zoek moet naar een nieuw huis.

Prijs: € 15,99
Uitgeverij: Querido

 

Als u de allerkleinsten gaat voorlezen, welke prentenboeken kiest u dan? Uit het overstelpende aanbod maakte een jury van jeugdbibliothecarissen jaarlijks een selectie: de Prentenboek TopTien 2019. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel.

De Prentenboek TopTien voor De Nationale Voorleesdagen 2019:

Als ik een dinosaurus had

Gabby Dawnay, Alex Barrow

Een meisje droomt ervan een huisdier te hebben. Maar welke? Een vis is te nat, een kat te gewoon en een muis is te klein. En dan weet ze het: ze wil een dino! Die kan prima mee naar school, eet lekker alle broccoli en kool op en de bank die in de kamer staat is ruim genoeg voor vier. Het past precies: drie mensen en een groot, gezellig dier.

Prijs: € 14,99
Uitgeverij: Querido

De kale boom

Tamara Bos en Barbara de Wolf

Als het voorjaar wordt in het bos, groeien aan de takken van de bomen langzaam weer knisperend groene blaadjes. Behalve aan die van Beuk. Beuk voelt zich niet lekker en blijft kaal. Hij wordt er verdrietig van. Gelukkig hebben Meisje Eekhoorn en Klein Konijn een heel goed plan en voelt hij zich al gauw een stuk beter.

Dit verhaal over de kale beuk is gemaakt naar een idee van Michael (16). Hij is ziek en verliest soms net zijn haar als de bomen bladeren krijgen.

Prijs: € 14,50
Uitgeverij: De Vier Windstreken

Dino’s bestaan niet

Mark Janssen

Met zijn eerste eigen prentenboek, Niets gebeurd, veroverde Mark Janssen binnen- en buitenland. In dit wonderbaarlijke uitklapboek vertelt hij in dezelfde gedurfde, sprankelende stijl nu het verhaal over twee broertjes die op dinosaurusjacht gaan. Nou ja, de oudste en meest stoere broer doet alsof, maar voor de jongste is het allemaal heel serieus. En terecht!

Prijs: € 14,95
Uitgeverij: Lemniscaat

Een huis voor Harry

Leo Timmers

Harry gaat liever niet naar buiten, binnen is het veiliger. Tot Vera hem vraagt om tikkertje te spelen. Dat wil hij wel. Maar hij raakt haar kwijt. Hij weet niet meer waar hij is. Hoe vindt hij de weg terug naar huis?

Leo Timmers bedacht voor zijn nieuwste prentenboek een uiterst aaibaar hoofdpersonage: de dikke kater Harry met het kleine hartje, die op zoek moet naar een nieuw huis.

Prijs: € 15,99
Uitgeverij: Querido

Gulzige geit

Petr Horáček

Geit is gulzig. Ze heeft genoeg van gras. Maar als ze besluit eens iets anders te proeven, gaat het mis! Vooral als ze na het voer van de hond, de kat en het varken, de planten van de boerin én een van de schoenen van de boerendochter, besluit nog iets te nemen… Een vrolijk stapelverhaal van de Tsjechische meesterillustrator.

Prijs: € 13,95
Uitgeverij: Lemniscaat

Heb jij misschien Olifant gezien?

David Barrow

Een jongetje speelt verstoppertje met een olifant. Het jongetje telt tot tien en de olifant gaat zich verstoppen – dat kan hij HEEL ERG goed, waarschuwt hij nog. En hij krijgt gelijk! Hoewel de lezer hem duidelijk kan zien zitten, staart het jongetje steeds weer verbaasd in het rond. Waar kan Olifant toch gebleven zijn? Zelfs zijn vader en moeder kijken er zo overheen!

Prijs: € 13,99
Uitgeverij: Gottmer

Ossip en de onverwachte reis

Annemarie van Haeringen

‘Hé, wat is dit?’ Ossip heeft zoete broodjes gebakken. En nu wacht hij tot ze zijn afgekoeld. Maar wachten duurt lang… De zon schijnt en ineens ziet Ossip iets wat er nog niet was. Wat zou het zijn? En waar gaat het naartoe? Verrassend verhaal over ontdekken en vriendschap, van drievoudig Gouden Penseel-winnares Annemarie van Haeringen.

Prijs: € 14,99
Uitgeverij: Leopold

Panda wil een vriendje

Jonny Lambert

Diep in het koele bos woont een eenzame panda. Hij wil graag vriendjes worden, maar hij weet niet hoe dat moet. Misschien kan hij van de andere dieren leren wat hij moet doen… Een bemoedigend verhaal over vriendjes maken en jezelf zijn.

Prijs: € 12,50
Uitgeverij: Veltman

Plasman

Jaap Robben & Benjamin Leroy

Plasman hoort dan wel bij het selecte groepje superhelden die de stad veilig houden, maar hij voelt zich absoluut geen held. Zijn enige superkracht is dat hij vaak, veel en ver kan plassen. Nooit wordt er een beroep op hem gedaan. Tot op een dag de verschrikkelijke sneeuwman in de stad verschijnt en alle andere superhelden ziek, zwak en misselijk zijn (of van hun ouders eerst hun bord leeg moeten eten). Uiteindelijk raapt Plasman al zijn moed bijeen en gaat hij het monster te lijf. En dan blijkt zijn superkracht lang niet zo nutteloos te zijn als hij dacht!

Prijs: € 13,99
Uitgeverij: Gottmer

Waar is beer?

Emily Gravett

Beste vrienden Beer en Haas spelen verstoppertje. Haas kan heel goed tot tien tellen met zijn ogen dicht, maar Beer is niet zo goed in verstoppen… Toch is hij opeens echt verdwenen! Haas maakt zich zorgen. Gelukkig duikt Beer uiteindelijk gewoon weer op.

Prijs: € 8,99
Uitgeverij: Gottmer